
Mål och syfte:
I denna den första uppgiften i detta utbildningsavsnittet om pedagogik skall vi formulera och beskriva en utbildningskontext. Vi skall förklara hur vi tycker att den skall vara designad och konstruerad för att nå optimal måluppfyllnad. Som jag har tolkat instruktionen så har vi rätt breda ramar att röra oss inom, skulle vi till exempel ha svårt att komma på något på egen hand kan vi ta nuvarande utbildning eller någon tidigare vi gått.
Själv väljer jag att beskriva en fiktiv utbildning av specialförband inom den svenska försvarsmakten, en grupp extremt välutbildade soldater som sida vid sida med SSG (särskilda skyddsgruppen) och SGI (särskilda inhämtningsgruppen) skall vara den del i det svenska försvaret som löser de speciella uppgifter som konventionella förband inte har resurser att lösa.
Tid, lärare (instruktörer), studenter, källa för lärande och lärprocess:
Slaktjägarna rekryteras främst, i likhet med t. ex. SSG och SGI, från andra förband inom försvarsmakten, t. ex. jägarförbanden och marinens dykskola, men även en viss civil rekrytering sker, främst från polispiketer och Nationella Insatsstyrkan. Tanken är att en av Slaktjägarnas roll är att bistå polisen vid särskilt grova inrikes terroristbrott och/eller gisslantagande. Mer om detta i avsnittet "Struktur och regler".
Utbildningen går i samma tema som SSG och SGI, vilkas utbildningform följer internationella riktlinjer för specialförband. Som ett exempel kan tas Fallskärmsjägarskolan, som i grund och botten följer brittiska paratroopers utbildningssätt från tiden runt andra världskriget, naturligtvis anpassad för rådande tider och modernare utrustning.
Slaktjägarnas utbildning ställer höga krav på rekryter både vad gäller fysisk förmåga, men även psykisk sådan. Utöver den hårda press som rekryterna utsätts för under utbildningstiden, skärskådas de hårt under den förberedande rekryteringsprocessen (som tar ungefär ett år), bland annat testas förmågan att hantera stress, teknisk kompetens osv.
De instruktörer som leder utbildningen kommer från svenska förband, främst då från specialförbanden, men även från t. ex. tolkskolan och militärhögskolan. Utöver detta konsulteras även yttre utbildare, bland annat instruktörer från utländska specialförband, främst från Storbrittanien, Tyskland och USA. Privata instruktörer anlitas också men av sekretesskäl nämns inte dessa vid namn.
De rekryter som genomgår de rigorösa förtesterna och går vidare till utbildningen påbörjar direkt extensiv träning i bland annat vapenteknik (teknisk utbildning på de vanligaste vapnen i världen), fallskärmshoppning, luftlandsättning med helikopter, ytsim och dykning, sprängtjänst, radio- och krypteringsutbildning, språk, psykologi, förhörsteknik och så klart även hård fysisk träning.
Utbildningen pågår på heltid under ett år och genomförs främst på K3 i Karlsborg men även i den svenska fjällvärlden, Afghanistan, Tchad och Kongo. Viss utbildning sker även tillsammans med Nationella Insatsstyrkan på därav utsedd plats. Allt för att få en så bra, bred och stimulerande utbildningsmiljö som möjligt.
Struktur och regler:
Ett av Slaktjägarnas primära uppdrag, utöver att vara en liten, välutrustad, välutbildad och snabbt sammankallad specialstyrka, är att lösa väpnade uppgifter på svenskt territorium i fredstid. Detta var inte tillåtet för svensk trupp enligt svensk lag före Juni 2006, då ny lagstiftning gav Försvarsmakten, och därmed Slaktjägarna (och även SSG), befogenheter att understödja svensk polis vid t. ex. inrikes terroristbekämpning. Skälet till ny lagstiftning är incidenten i Ådalen 1931, då enheter från Västernorrlands Regemente öppnade eld mot civila demonstranter. Efter detta fråntogs svensk militär befogenhet att ingripa i civila incidenter.
Kunskapskontroll:
Utöver regelbundna teoretiska tester inom de områden som Slaktjägarna utbildas inom, genomförs även fysiska och tekniska tester, allt för att bibehålla en hög och jämn nivå på både utbildning och soldater.
Kommunikation:
Slaktjägarna lyder främst under ÖB och ingår, tillsammans med SSG, SGI och de andra specialförbanden i Special Operations Task Force, som är en behovssammansatt som skall kunna samverka och lösa de uppdrag de är tilldelade.
Slaktjägarnas chef är av överstes grad men namn är inte offentligt. Detta gäller även annan personal inom utbildningen, och självklart också soldaterna själva.